Friday, August 30, 2013

Kisah Pengajian Masterku | Kisah Motivasi Diri


Alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah.... akhirnya proses pengajian Master aku berjaya dihabiskan dengan jayanya secara rasmi.... Projek penyelidikan berjaya dijilidkan dalam sebuah buku tesis dan dihantar untuk direkodkan dalam arkib universiti sebagai satu penyelidikan rasmi.... Segala pahit manis perjalanan pengajian master nie memang takkan dilupakan..... Ucapan syukur kepada Ilahi kerana dikuatkan semangat untuk menghabiskan perjalanan yang sangat berliku nie... Terima kasih diucapkan kepada kawan-kawan, rakan sepejabat, pensyarah, dan penasihat-penasihat yang banyak membantu menaikkan semangat, memberi nasihat dan tunjuk ajar, memotivasikan diri nie.. dan menolong secara terus atau tidak.... 

Huh..... banyak pengalaman dan pengajaran yang aku dapat woooo~~ Sepanjang proses menyiapkan tesis yang hanya setebal 180 muka surat nie... 65 rujukan rasmi..  banyak benda yang aku dah belajar... Bukan saje pasal topik penyelidikan tu jer... tapi segala jenis perkara... Bagi aku... buat master penyelidikan sepenuh masa (Full Research) nie sangat jauh bezanya kalau nak dibandingkan dengan belajar kursus (Course work)... Lagi-lagi penyelidikan berbentuk eksperimentasi yang melibatkan penggunaan equipment di lab dan bahan-bahan yang terpaksa dibeli dari luar.... Pengalaman yang mematangkan diri aku dan akan dijadikan sebagai panduan untuk aku teruskan proses pengajian aku ke peringkat PhD...


Sepanjang tempoh pengajian Master aku nie... Aku rasa tempoh nie la banyak yang mengajar aku erti seorang insan dan erti jatuh bangun dalam kehidupan.... Sepanjang 3 tahun ( setahun aku defer - kiranya 4 tahun...huhu..lama kan? ) aku bergelumang dalam lautan master nie... Aku rasa pengalaman nie la paling bermakna dalam hidup aku....  

Ibarat satu perjalanan bermusafir guna sebuah kereta... Dengan doa "Jadikanlah aku insan yang lebih baik"... Aku mulakan perjalanan... Dari kaki bukit menuju ke puncak... Terjumpa kayu balak yang melintang patah menghadang jalan...dipotong kayu tu sendirian guna kapak.. Kapak patah... Tukar guna parang...selepas berjam-jam... akhirnya berjaya membuka laluan jalan...sambung meneruskan perjalanan... Ada tanah runtuh... Disodek tanah tu sedikit demi sedikit... sakit pinggang bukan kepalang...tapi diteruskan juga sampai laluan kembali terbentang... Diteruskan perjalanan... Sampai separuh perjalanan.. kereta pulak buat hal.. enjin rosak... Terpaksa tukar enjin di bengkel berdekatan... Nak tukar enjin kene tunggu beberapa minggu untuk proses penghantaran... Motivasi makin merudum... Akhirnya berjaya diteruskan perjalanan.... Tahap kelajuan dah tak sama...enjin berbeza...semangat berbeza... 

Terpaksa berhenti lagi... ada tanah runtuh lagi... Kali nie guna cangkul.. Sakit pinggang..sakit urat... Perjalanan masih diteruskan... Sekali lagi halangan menimpa...tayar pancit... tukar la tayar sendirian... dalam hujan lebat bersertakan kilat.... Lepas tukar tayar...diteruskan lagi... Kali nie ada lagi halangan.... Jalan ditutup kerana jalan itu runtuh ! Kalau nak jugak kena jalan kaki... Motivasi diri makin merudum... Berehat di rumah rehat terdekat sambil mengenang nasib... Mungkin di sini sahaja yang termampu... Tibalah masanya untuk aku berehat... Bukan sehari...bukan seminggu... Lama lagi dari itu....

Sambil berehat..terjumpa kawan... bertegur sapa dan jadi kenalan.. Semangat diberi malah sanggup bersusah payah bersama-sama menghadapi liku-liku ke puncak... Setiap kata-katanya ibarat air sejuk yang menyejukkan... Setiap hembusan menenangkan jiwa... Setiap gurauan menghidupkan hati yang hampir mati... Akhirnya semangat kembali berputik... Bersama diajak ke puncak... Laluan kali nie berbeza... Bukan lagi berkereta...tapi hanya berjalan kaki... berkali-kali jatuh...bangun semula meneruskan usaha... Hujan...pacat... binatang buas... berkali-kali datang dan hinggap... Tapi kali nie berbeza... bukan lagi seorang.. ada seseorang mengikut sama menguatkan semangat...saling bercerita dan saling mengadu domba...

Sepanjang perjalanan..terjumpa lagi rakan-rakan... terjumpa lagi sahabat... menolong mengangkat beban... menolong menguatkan semangat... sama-sama berjuang ke puncak... Kaki patah ditimpa batu..kalian la yang membantu... sesat jalan di hutan... kalian jugak yang membantu... Terima kasih sahabat... terima kasih semua...Perjalanan masih jauh... tapi puncak sudah ada di depan mata... Semangat sudah ada.. arah tuju makin jelas terlihat... Inikah harapan?

Kali ini perjalanan diteruskan..bukan berdua... tapi bersama rakan-rakan... setakat hujan lebat dianggap rahmat... Setakat kayu balak.. diangkat sambil bergelak ketawa... Saling bantu-membantu meneruskan usaha.. bukan untuk diri mereka....tapi untuk aku... betapa tingginya nilai sahabat... Ada segelintir menghasut aku mengundur diri... Mengejek dan mengumpat... Tak mengapa... aku bukan lagi sendirian... Ejekan tak didengari kerana asyik dengan kicauan burung...deruan sungai... dan desiran daun-daun hijau menyejukkan mata... Indahnya alam jika dilihat dengan hati yang tenang...

Berkat kesabaran dan nilai pengajaran hidup yang dipelajari sepanjang perjalanan.... Walaupun hanya  berjalan kaki... Tapi lajunya ibarat sedang membawa kereta... Malah mungkin lebih laju dan selesa... Dan akhirnya... sampai juga aku ke puncak... Penat lelah dan usaha sebelum nie berbaloi.....Alhamdulillah... Sujud syukur di puncak dan menikmati pemandangan di atas sana...

Bila aku menoleh ke belakang dan lihat kembali jalan yang aku tempuhi.... Syukur di hati melebihi dari perasaan syukur berada di puncak... Nikmat kesusahan dan halangan... berjaya mengubah diri nie menjadi insan yang lebih baik... Doaku dimakbulkan... Aku telah menjadi insan yang lebih baik... Sesungguhnya setiap perkara, pasti ada hikmahnya... Apa yang kita pinta.. Tak semesti apa yang kita gambarkan... Hanya Allah sahaja yang tahu apa yang terbaik bagi kita.... Hatiku menangis rasa gembira... gembira dengan apa yang telah aku lalui... Tanpa dugaan dan cabaran itu, mungkin aku lupa diri.. sombong diri.. Kekalkan diriku di jalan-Mu Ya Allah...




Ok....dah.. tu ler gambaran perjalanan master aku.... Ada yang menangis tak? Maknanya korang menghayati citer aku tu.... Susah beb... Mungkin aku nie tak berapa nasib baik la sikit... tapi ada hikmahnya... Dan aku bersyukur dengan apa yang dah dilalui... Dah dah dah... pi ambik tisu... kesat air mata tu... he he..

Sebagai makluman tambahan... UPM nie ada dua jenis pengajian master... Master Tanpa Tesis (Course work) atau Master Dengan Tesis (Full Research).. Master Tanpa Tesis nie macam belajar degree je...cuma subjek dia lebih advance la kan... Master Tanpa Tesis nie ditawarkan oleh pihak jabatan mengikut bidang kursus yang spesifik...Contohnya Master Inovasi dan Rekabentuk Kejuruteraan ditawarkan oleh pihak Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa... Kalau master tanpa tesis yang lain... ditawarkan oleh pihak jabatan lain... Haaa... gituler..

Master Dengan Tesis nie pulak... Memang master untuk penyelidikan tu jer... Kalau buat pasal gelas.. memang gelas je topik dia.. Tapi topik penyelidikan master nie kena ada originaliti dia... Contohnya topik lampu jalan la kan... Lampu jalan sekarang berbentuk bujur (contoh).. Korang pulak kena la keluarkan idea baru pasal lampu jalan tu... Katalah nak buat berbentuk memanjang sampai 2 meter (contoh je lagi)... Korang kenela cari bukti yang benda tu takde orang buat lagi.. Benda tu lebih baik..benda tu lebih memberi manfaat... Bukan hujah air liur je tau...dengan fakta..rujukan teori... dan hasil keputusan eksperimen... Pokok pangkalnya... topik tu takde orang buat lagi... Korang la yang akan jadi pakar dalam topik terbaru tu... 

Simple je kan? Nak tau simple ke tak...try la sambung belajar..he he he... Nak tahu detail lagi pasal Master nie.. nanti aku buat entri lain.... Panjang pulak jadinya nanti....  Sebagai pengakhirannya...aku nak share satu lagu nie... Aku rasa ada la sikit-sikit kene dengan jalan citer master aku nie... Jalan ke arah kebaikan nie banyak lilu-likunya... Cuma kita perlu belajar bersabar dan meneruskan niat kebaikan itu walaupun apa pun terjadi.... :)




P/S: Penghargaan kepada semua yang terlibat.. Akan ku kenang sampai bila-bila...:)

Thursday, August 29, 2013

FAKTA: Bahaya Games Kepada Kanak-kanak



Budak zaman sekarang nie suka sangat main games.... Budak umur 3 atau 4 tahun pun dah mula belajar main game guna Ipad mak ayah dia.... Siap mak ayah belikan satu untuk anaknya semata-mata untuk main game... Siap berbangga lagi anak dia "bijak" main game sampai level setinggi langit.... Tapi sebenarnya games sangat bahaya untuk budak-budak...... Sangat!

Sape yang rajin tengok rancangan Jo Frost: Extreme Parental Guidance ? Dalam episod satu untuk Siri Satu... Ada dibuat kajian berkenaan kesan sampingan kanak-kanak yang bermain game yang bersifat ganas macam Call Of Duty, Wargames, dan sebagainya.... Games yang mengajar anak-anak kita menembak dan membunuh sesuatu...... Game Zombie pun termasuk la kot.... Budak-budak yang bermain game macam nie.... Akan melemahkan sensitiviti respon terhadap persekitaran dia...

Dalam rancangan tu... Dia ada buat test menjatuhkan satu bekas berisi banyak pen dari atas meja semasa nak interview budak-budak tu... Konon-kononnya tak sengaja jatuhkan... Dari test tu, didapati budak-budak yang main game ganas nie tidak menunjukkan respon nak menolong mengutip pen-pen yang jatuh tu!! Manakala si budak-budak yang main game biasa akan memberikan tindak balas nak tolong kutip pen tu... Kebetulan?

Sebenarnya kita sendiri pun boleh perhatikan budak-budak di sekeliling kita... Bukan setakat main game ganas...game biasa pun dah ada kesannya... Aku masa balik beraya hari tu pun ada nampak jugak beza antara budak yang dkatakan hidupnya dipenuhi gamers (siap ada ipad sendiri nie) dengan budak yang selalu main kat luar dengan orang lain... Respon budak-budak gamers nak membantu orang lain sangat kurang berbanding budak-budak normal (yang selalu main aktif dengan kawan atau sendirian)... Dan depa jugak tak aktif dan tak boleh hidup (selalu mengamuk kalau takde ipad) sebab tak tahu nak isi masa lapang tu macam mane!! Last-last tengok TV...terconggok kat situ 24 jam... Kebanyakan budak-budak yang banyak main game nie cenderung ke arah malas, tak pandai bersosial, kurang kreatif, dan kurang cergas (selalu sakit).

Dalam video pendidikan kanak-kanak dalam Youtube pun ada pernah aku tengok (Lupa apa tajuk video tu).. Setiap perkara berunsurkan visual imej ( games...kartun...iklan.. dsb )... Akan ada mesej bawah sedar di sebalik apa yang dilihat atau ditonton budak-budak tu.... Kadang-kadang kartun sendiri banyak mengajar benda yang tak elok.. Secara sedar atau tak sedar... Contohnya situasi kartun tu sedang berborak biasa, tapi gambar belakangnya ditampilkan gadis sexy secara samar-samar (Contoh yang ditunjukkan dalam video tu).. Sebenarnya ia sedikit sebanyak akan masuk dalam pemikiran bawah sedar budak tu tentang gadis sexy tu...Dan akan didiagnosis sebagai perkara yang biasa dilihat..ditafsirkan TAK SALAH! So..secara tak langsung budak tu akan menerima pemakaian sexy tu sebagai suatu yang biasa dan diterima.... 

Kesan mesej bawah sedar nie bukan saje kat budak-budak...tapi orang dewasa pun sama kalau ajaran agamanya lemah.. Tengok jer sekeliling kita... Duduk jer kat Malaysia, tapi pengaruh luar dah mencanak-canak masuk ke dalam setiap individu.. Sampai identiti sendiri dah makin takde.. Identiti warga Malaysia dah longlai dah ditelan identiti kebaratan melampau....Tu dewasa... budak-budak?? Lagi banyak impaknya..

Sebab tu bahayanya rancangan TV untuk budak-budak kalau tak dipantau.... Bahayanya internet untuk budak-budak kalau tidak dipantau... Games pun sama... Angry Bird  macam mana? Plant vs Zombie ? Candy Crush ? Seeloknya kita jangan galakkan anak-anak kita ke arah tu... 

Pesan dalam rancangan Jo Frost tu.. pesanan yang sama jugak dalam video yang aku lupa tajuk apa tah tu... Selalulah melayan anak-anak kita yang masih budak nie dengan bermain bersama dengan mereka.... Kalau ada masa, bawak la ke taman..ajar depa bergaul dengan masyarakat... Kalau ada keje kat kebun...bawak la depa sekali... Ajar bercucuk tanam..mengotorkan diri dengan tanah... Ajak pegi picnic ke pantai ke.. main-main pasir tu.. Ajak berbasikal ke kat taman...Banyakkan aktiviti yang aktif dan menceriakan...Banyakkan contact dengan budak-budak nie... Jangan sibuk dengan keje sangat sampai tak dilayan anak-anak tu.. 

Berkelah macam nie pun ok... Merapatkan hubungan kekeluargaan..Anak-anak tak rasa tersisih..

Selalu didik secara tak langsung kat depa tu.. Ingat, budak-budak nie bukannya bodoh...Depa selalu perhatikan tindak-tanduk mak ayahnya dan persekitarannya... Silalah tunjuk contoh yang baik... Apa yang mak ayah buat, tu ler perkara pertama yang akan ditiru si anak-anak... Contohnya...nak makan, baca doa dulu... nak keluar, salam dulu.. nak tengok TV, tengok rancangan yang berguna..secara tak langsung si budak tu akan lihat dan belajar... Kalau mak ayah sendiri tak didik perkara asas nie... Sape lagi kan? Kalau mak ayah tak solat? Tak tengok rancangan TV yang berguna? Selalu bersifat individualistik je dalam rumah? Cuba fikir apa yang anak-anak korang sedang lihat dan belajar.... Kalau diri sendiri tak penah buat benda cenggitu... Susah la kan... Silalah didik diri anda demi anak-anak... Dan selalulah pantau... Pesan untuk diri sendiri juger...:)

P/S: Sekadar berkongsi apa yang dilihat dan dipelajari... Share kan jika setuju...

Wednesday, August 28, 2013

Bagaimana Membuat Bajet Sendiri Yang Efektif



Masyarakat kita nie sememangnya banyak yang ada masalah hutang.... Hutang sana...hutang sini... hutang sinun... Asyik berhutaaaaang jer... Apa? Tak cukup ke dengan gaji yang ada? Ramai yang selalu duk salahkan gaji kecik la... Tak mampu dengan gaji kalau nak hidup di dunia sekarang.... Betul ker? Ke salah bajet? Atau......langsung takde bajet sendiri? Jom kita tengok dan cuba rungkai dulu....

Sebelum nak citer pasal macam mana nak buat bajet... elok la dulu diberi sedikit fakta bukan auta yang sememangnya hangat diperkatakan pengkaji tempatan berkenaan pasal masalah kewangan masyarakat di Malaysia nie.... Mengikut kajian, masyarakat di peringkat umur 25-35 tahun adalah yang paling banyak mengalami muflis atau bankrupt dalam kewangan depa.... Mengapa? Sebab nak ikut trend...sebab tak pandai berbelanja mengikut bajet yang ada....baruu je keluar universiti.. dapat keje...mulalah gelap mata nak itu nak ini... Orang nak guna ipad...dia pun nak... orang guna kete besar...dia pun nak... orang beli rumah besar...dia pun nak... Orang ada bini besar...dia pun naaak! So... salah ke nak apa yang orang lain beli atau miliki? Tak salah...cuma tepuk poket dulu sebelum membeli... 

Ramai dari kita suka berbelanja.... tapi tak suka tepuk poket sendiri... Hanya suka tepuk kad kredit... tepuk poket orang lain... tepuk amai-amai dan sebagainya... he he.. Maksudnya cermin diri dulu sebelum kita berbelanja... Ok...aku bagi contoh... Katalah si bujang lapok nie dah keje di sektor kerajaan.. gajinya RM2500++ sebulan... Apa yang perlu dibuat sebelum dia pegi shopping? Buatlah bajet kendiri dulu...Ini contohnya...

Gaji : RM2500 (lepas tolak EPF, SOCSO dan zakat gaji)

Perbelanjaan tetap:
Bil tepon: RM90 (Elok dilebihkan jadi RM100)
Bil letrik dan air : RM80 ( Elok dilebihkan jugak.. katelah RM 100)
Bil Astro : RM100 
Sewa rumah : RM 500 

Perbelanjaan Kereta:
Loan Kereta : RM 600 ( yg nie tetap..senang nak estimate )
Minyak : RM 250 ( Kene jangka dulu.. Elok dilebihkan jugak sedikit)
Lain-lain : RM 300 ( maintenance, malas basuh pastu hantar kedai, tukar minyak hitam dsb )

Duit untuk Mak ayah di kampung : RM100 (jadikan amalan...ingat jasa-jasa mak ayah kita)

Jumlah Perbelanjaan Tetap : RM2050 !!!! 

So.... kiranya belanja yang korang masih mampu lepas gaji tolak perbelanjaan cuma tinggal RM450 ! Nampak tak ? So.... Nak makan... nak belanja awek... nak beli pakaian dan seluar dalam sendiri... atas RM450 jer la.... Baru nampak ke..... baru sedar? betapa ketatnya duit yang ada... Boleh lagi nak enjoy sakan pegi berjoli sana-sini?

So... bagi yang bergaji RM2500 nie... memang kena kurangkan perbelanjaan kalau nak menyimpan... Contohnya dekat bahagian kereta tu... Dah tau kita kan bergaji kecil jer... Carilah yang loan nya murah sikit... Perbelanjaan minyak dan maintenance nyer rendah sedikit... Contohnya beli kereta Viva... Rasanya dah dapat save dalam RM400 - RM500 sebulan... Duit yang simpan tu boleh buat simpanan kahwin kan? Tak pun buat simpanan sendiri...kot-kot la niat nak beli rumah... He hehe...

Nak selamat lagi... Rekod kan perbelanjaan kita secara harian.... Tengok kat mana banyaknya duit kita duk keluar... dekat bahagian salon ker.. dekat bahagian shopping jajan ke... dekat rokok ke... dekat pakaian ke... dari situ kita tahu kat mana sebenarnya kelemahan kita dari segi disiplin kewangan... baru selamat dan tak perlu berhutang... 

Bagi yang bergaji lebih dari tu... Korang boleh la belanja lebih sedikit berbanding yang bergaji macam kat atas... memang takkan sama level perbelanjaan kita....sebab tu je yang termampu kan? Jangan nak samakan dengan yang bergaji RM5000 kalau kita nie bergaji RM2500... Sakit kepala nanti nak membayar segala hutang piutang nanti... Hutang kad kredit la....hutang kawan la.... hutang adik-beradik la.... Kalau nak jugak beli gadget atau barang yang kita betul-betul nak.... Simpan sedikit bajet... dan pandai-pandailah jaga disiplin dalam urusan kewangan sendiri.... Buatlah bajet kendiri masing-masing... 

Baik...kenapa kat contoh kiraan bajet tu selalu aku galakkan lebih-lebihkan? Sebab nanti senang.... katalah korang ikut apa yang korang kira kat atas tu kan.... Lebihan dalam bajet tu nanti akan jadi lebihan duit dalam bank korang... Kiranya jadi simpanan secara tak langsung kalau takde apa-apa perkara berlaku... tu kiranya macam kontingensi plan la kan... Mana la tau.... dua tiga bulan akan datang, mak ayah datang nak berjalan-jalan tinggal rumah kita... Adaaa jugak lebihan duit nak belanja depa nanti..

Fikirkan planning kewangan kita setahun atau lebih ke depan.... jangan fikir bulanan je....Dari segi perbelanjaan kewangan...aku respek kebanyakan orang Cina... Sebab depa pandai bab-bab nie... Bab-bab pelaburan masa depan...bab-bab menyimpan duit untuk kesenangan masa depan...patut dicontohi... tengok keadaan rumah kebanyakan cina-cina biasa... barangan rumah depa biasa-biasa jer...meja plastik la kekadang... guna tikar getah je la kekadang... tapi anak-anak boleh sambung belajar tanpa guna PTPTN... Duit ayah mak je... Sebab apa? Depa sanggup hidup susah 10-15 tahun sekarang demi kesenangan anak-anak depa.. Tak payah berhutang.. tak payah nak fikir camna nak bayar hutang.... Hidup dengan penuh kesederhanaan mengikut kemampuan semasa.... Dan jugak sekaligus memikirkan masa depan anak-anak ... secara tak langsung mendidik anak-anak supaya tidak belajar berhutang... Hidup asalkan bahagia... dan kebahagiaan itu hampir pasti jika tak berhutang banyak.... :)

Dalam Islam kan ada jugak.... hidup lah dengan penuh kesederhanaan... Biarlah kita kaya.. jangan berlebih-lebihan... Jangan membazir.. dan perbanyakkan sedekah... Cuba cermin diri kita masing-masing.... part mana yang ter miss.... bab sederhana... ramai yang fail (gagal)... Bab berlebih-lebih... ramai yang suka berlebih-lebih (riak nak menunjuk kat orang)... Bab membazir.. bab sedekah... Cuba cerminkan diri.. tanya diri.. tepuk dada dan tepuk dahi.. tepuk la jugak Quran yang dah berdebu di rumah masing-masing tu... Cerminkan diri dan bacalah Quran (tetiba...hehehe)

Ok la tu... Bab bajet nie aku terpaksa buat...dan aku belajar dari abang aku.. sebab gaji aku ciput je kan... Pendapatan lain kekadang je ada... Tanggungan ada dua (anak dan isteri)... Memang kena pandai memikirkan bajet kendiri....kalau tak... memang susah..lagi-lagi hidup di kawasan Klang Valley nie... Syurga shopping.... Makanan agak mahal... Pergh.... Nak lagi selamat... bahagian nak simpan dari gaji tu.. kita simpan selepas masuk je gaji... Tu cara yang lebih selamat... semoga bermanfaat la yer... Elakkan mengalami masalah hutang yang teruk! Kita transform diri kita! Kita Ubah ! he he...Selalu fikirkan... "Perlukah aku dengan benda ni?" Setiap kali ingin membelinya... Insya Allah selamat..

P/S: Rasa nak share? Share kan ajer... semoga ramai dari kawan-kawan kita tak mengalami masalah hutang..:)

Monday, August 26, 2013

Masjid Al-Aqsa Sudah Jatuh Ke Tangan Israel?


Ada satu perkhabaran mengatakan bahawa Masjid Al-Aqsa di Palestin sudah jatuh ke tangan pihak rejim zionis Israel... Berita nie sudah terpampang di muka surat pertama di surat khabar Sinar harian (link).... Persoalan saya sekarang...sejauh mana benarnya berita nie??

Sebab.... Satu tanda kedatangan Dajjal ialah rampasan kuasa tentera kafir di Palestin dan Masjid Al-Aqsa ditakluki puak kafirun nie... Dan terbinanya kuil mereka di situ... Adakah benar kita sekarang di zaman era kemunculan Dajjal Laknatullah?

Takut beb... sebab zaman anak-anak dajjal nie pun dah banyak dugaan dan cabaran... Inikan lagi boss besar depa dah nak keluar... Dikatakan Si Dajjal nie akan mengambil masa selama 40 hari sahaja untuk mengelilingi dunia nie, menyebarkan ajarannya yang sesat dan laknat itu... Ramai yang berbalik menyokongnya, golongan yang menentang akan dibunuh dan diseksa... Kebenaran menjadi suatu cerita dongeng sahaja dan kejahilan akan diangkat menjadi satu legenda....

Ditunjukkan nya nanti syurga dan neraka di tangan kiri dan kanannya.... Kalau ikut fikiran moden... mungkin syurga tu ditunjukkan kesenangan jika ikut dia (sedangkan jalan yang dibawa ke arah neraka Allah) ...kesengsaraan jika menentangnya (jalan kebenaran Islam ke syurga Allah).... 

Kita kekadang terlupa... kita risaukan keadaan di negara sendiri jer... Sedangkan muslimin di mana-mana pun sebenarnya adalah saudara kita...saudara seagama... Kita patut mengambil berat dan menolong depa...Bukannya dengar cerita mereka dan tak buat apa-apa macam tengok movie kat wayang jer... 

Krisis di Mesir...Krisi di Syria... Krisis di Palestin... Krisis di Myanmar.. Krisis di Utara benua Afrika..Apa umat islam di negara kita buat? Buat konsert? Buat cerita gosip pasal artis? Masih lagi menyuruh anak-anak menyanyi terlompat-lompat mengejar nama dan glemer? Menuduh orang yang berdiri di jalan Allah itu seorang yang kolot dan bongok? Salahkan pejuang Islam di sana kerana dianggap ekstremis agama? Kita sekarang nie... mendengar rintihan..kesengsaraan rakan seagama di sana..melihat sendiri keadaan kawan-kawan seagama kita di sana...Tapi tak de rasa apa-apa? Zombi sungguh jiwa kita.... Mungkin iniler zombi-zombi yang sudah wujud di Malaysia... Hati kering.. Jiwa miskin dari sifat-sifat baik yang bersuluhkan nur-nur ilahi... Di mana kita berdiri? Bumi ciptaan sendiri?

Harap berita Masjid Al-Aqsa dirampas tu tak betul... Kerana kalau ianya betul... Kita secara sahih sudah berada di zaman Dajjal Laknatullah... Dan ia sememangnya waktu zaman yang pedih dan sengsara bagi umat Islam yang masih belum dicemari kekacauan jiwa akibat kerakusan mengejar duniawi yang melampau ini...  Cukup-cukuplah duk bermacai-macai menuduh dan menuding jari yang kebanyakannya semua tak betul! HellooOOOOooooooo.....Dajjal is coming! Bersediakah kita?

Ada satu link berkenaan khabar ini.... - LINK BERITA

P/S: Sesungguhnya kedatangan Dajjal itu pasti, dan ia akan membawa satu penyakit jiwa... BENCIKAN ISLAM

Wednesday, August 21, 2013

Amukan Peminjam PTPTN Kerana CCRIS | Kenapa Mengamuk?


Semenjak dua tiga menjak nie... Senario di Facebook aku banyak duk citer pasal PTPTN... Ramai yang meluahkan ketidakpuasan hati sampai mencarut-carut dan memaki hamun sebab peminjam PTPTN yang masih belum membayar hutangnya dan disenarai hitamkan.... akan dimasukkan dalam list CCRIS (Tak jadi pun kan?)... Kenapa jadi kecoh sangat? Apa itu CCRIS?

Ok..... CCRIS nie singkatan bagi Central Credit References Information System atau melayunyer Sistem Maklumat Rujukan Sistem Pusat... CCRIS adalah sistem pengkalan data Bank Negara yang menyimpan maklumat kredit peminjam yang telah dilaporkan oleh institusi kewangan... Bagi peminjam PTPTN yang taknak bayar nie... si peminjam itu akan menerima kesan sampingan kewangan yang lain termasuk berkemungkinan tak boleh meminjam wang dari bank lain, sewa beli, kad kredit dan sebagainya..... Maknanya.... Segala urusan melibatkan cubaan berhutang yang lain akan disekat jika korang tak nak bayar loan PTPTN.... 

Sebab tu ramai yang melenting.... sebab nie sebenarnya satu PAKSAAN untuk si peminjam membayar balik hutang PTPTN nya yang dibuat dulu..... Sebenarnya ada bagusnya jugak.... Aku tak de la nak bantah atau nak sokong.... Tapi ada baik dan buruknya..... Pokok pangkalnya..... Semuanya bergantung pada individu tu sendiri la kan..... Antara hujah-hujahnya.....

Dari segi bunga hutang... yang tu aku tak setuju la kan.... kalau kita hutang RM18000.... PTPTN patut suruh bayar balik RM18000 jugak la kan....Takde sebarang kenaikan setiap bulan atau tahun.... Bagi yang dapat result First Class....mungkin boleh di consider sebagai biasiswa sebab kerajinan dan kebijakan dia... Berbaloi bagi duit kat si dia tu.... bagi yang suuuuuusah sangat nak membayar hutang PTPTN dia walaupun dah kerja... Yang bermasalah... Bolehlah dikenakan denda dengan kenaikan jumlah bayaran berpatutan dengan denda yang telah dibuat... Atas kesilapan si peminjam tu sendiri......Lagi banyak masalah si peminjam tu buat walaupun dia sebenarnya mampu bayar... lagi banyak denda la dikenakan... yang mana yang ok... takde denda dan takde bunga.... Ok tak cadangan nie?

Pasal CCRIS tu pulak.... Ok je kalau kita bayar kan? Ke ada sebab lain yang ramai yang membenci? Sebabnya..... Aku fikir camni.... masa nak sign agreement nak terima loan PTPTN tu... Korang mesti dah tahu kan yang PTPTN tu adalah LOAN = PINJAMAN... Korang pinjam duit je kan.... Kirenye korang dah SETUJU NAK BERHUTANG..... So..... Bila BERHUTANG.... WAJIB BAYAR YER....

Kalau tak nak bayar.... baik jangan ambek PTPTN terus.... banyak lagi lubang nak dapatkan duit... Kementerian Pendidikan pun ada biasiswa khas...Biasiswa JPA la....biasiswa agong la... macam-macam....  Syarikat swasta pun ada sediakan biasiswa... Pihak Yayasan pun ada sediakan bantuan kewangan atau biasiswa... Pihak zakat pun boleh bantu kalau takde duit nak belajar.... banyak lubang beb nak bayar pendidikan.... Kenapa PTPTN dijadikan pilihan kalau tak sanggup bayar balik?? Ke sebab nak bermewah-mewah masa belajar?? Atau sebab mudah dan senang nak dapat sebab takde minimum pointer kredit? Sebab nak belajar suka-suka jer sambil berfoya-foya? Satu persoalan dan perlu difikirkan sendiri oleh si peminjam....

Sekadar persoalan ringkas lagi..... Bagi aku.... bagi yang dah kerja.... bayar je la... Apa susah... Dah kata korang berhutang kan.... Tapi kalau tak nak bayar... jangan la sampai mencarut-carut dan memaki hamun sebab tak nak bayar.... Senyap-senyap dah la.... Bila dah sampai surat cinta mahkamah tu... Pandai-pandai la kan.... Tapi tak boleh salahkan PTPTN seratus peratus... Tanya diri tu dulu... Apa niat korang masa pinjam dengan PTPTN dulu... Please... tanya secara jujur dan ikhlas...

Aku dulu pun pinjam jugak PTPTN... Dan dah tahu ia cuma PINJAMAN.... aku cuba apply yang lain jugak... Alhamdulillah dapat JPA... Terguna loan PTPTN setahun jer.... Habis je belajar...terus bayar semua jumlah loan.... Masa nak bayar memang rasa sayang... Tapi lepas dah bayar... Rasa lega beb... sebab dah setel hutang... Kan agama Islam suruh kita mempercepatkan bayar hutang?

Kene ingat...masa nak sign agreement tu.... Kita dah sign... Kita dah setuju dah nak pinjam... kita tahu apa SEBAB dan AKIBAT yang bakal kita tempuhi lepas habis belajar.... Tapi pasai apa lepas tu kita lupa balik apa yang dah kita setuju masa nak ambek duit tu? Logik akal la kan.... Pasai apa nak bising sampai memBABI-BUTAkan di status FB masing-masing..... Komon la kan.....Lepas belajar tinggi-tinggi masuk universiti...takkan pandai bab dalam buku jer...mana pegi kematangan berfikir?

Rasa tak nak bayar.... duk diam-diam... kena blacklist... sila lah bayar... kalau tak keje... tak mampu bayar...buat surat kat PTPTN bagitau keadaan sebenar.... Yang keje kat PTPTN tu manusia jugak.... tulis surat atau jumpa terus dengan depa... Bagi sebab dan mungkin boleh buat arrangement lain.... yang mana mampu.... bayar je la.... Boleh beli tudung beratus-ratus sehelai...boleh beli jeans sampai beratus ringgit... boleh beli ipad...boleh beli tab... takkan bayar PTPTN tak boleh kan.... he he he...

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan... Hendak seribu daya..tak hendak seribu dalih... Pandai terjun ke sungai dalam..pandai-pandailah berenang ke tepian... Bukan nak sokong PTPTN...tapi banyak masalah berpunca dari diri sendiri.... PTPTN memang tak patut ambek bunga... Tapi kita jugak tak patut salahkan PTPTN seratus peratus.... Sebab korang yang SETUJU masa nak ambek duit PTPTN kan... Dah tau kene bayar bunga... kene itu kena ini.. Tapi ambek jugak... So....pandai-pandai la yer... Kalau tak nak anak-anak kita pinjam PTPTN lagi... menabung la dari sekarang.... buat la belanjawan kendiri elok-elok.... Nanti aku sharekan camne nak buat belanjawan kendiri tu...... :)

P/S: Nak harapkan pendidikan percuma... masih panjang perjalanannya... Jangan marah yer...ini cuma pendapat sendiri...tak setuju pun takpe.. Setuju boleh la SHARE kan... :)

Saturday, August 3, 2013

Ucapan Hari Raya Aidilfitri Buat Semua Pembaca WacanaKu...


Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim... Saya (Ahsan @ BroWacana) memohon seribu satu kemaafan kepada yang mengenali saya (sekolah, matrik, univ, bloggers, kerja) di atas segala salah silap sepanjang kehidupan ini.. Semoga Allah memberkati kita semua dan ampunkan lah segala dosa-dosa kita semua...

Jika kami lalai, berikanlah pedoman dan hidayah supaya kembali ke jalan-Mu Ya Allah... Kalau kami lemah... kuatkanlah Ya Allah... Kalau kami berpecah-belah... Satukanlah kami semua Ya Allah... Sesungguhnya kami tidak mahu tergolong dalam golongan yang Kau murkai dan tersesat..... Ya Rabbal Alamin...
 
Kami mengharapkan keredhaan di bulan Ramadhan dengan segala amal ibadat yang telah dilakukan..Moga dengan Syawal, dapatlah kami menyambut kejayaan membendung hawa nafsu dan melipatgandakan pahala di bulan puasa ini.... Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Kepada yang sedang dan akan pulang ke kampung halaman... Hati-hati di jalan raya... Jangan lupa baca doa bawa kenderaan... Sekurang-kurangnya kalau tak tahu pun..Mulakanlah dengan bismillah dengan niat bermusafir.... Rancangkanlah perjalanan...Berhenti seketika kalau dah lalok tu... Berehat di masjid sambil pekena solat sunat dua rakaat pun jadi.. Recharge balik energy...:)

Kepada yang dah berada kat kampung.... Luangkan lah masa lebih kepada mak ayah dan adik beradik... Dah-dah la dengan kawan-kawan tu... Kita cuma ada sorang mak...dan sorang ayah... Time cam nie la kita nak luangkan masa lebih dengan mereka... Tolong-tolong kemas rumah...tolong kat dapur.. tolong ayah di kebun... Paling-paling tidak...berborak, bersantai, dan bergelak tawalah dengan mereka bersama..... Pasti mak ayah rasa bahagia dan senyum gembira...;)

Hidupkan dan suburkan berkat Hari Raya ini dengan cara yang lebih islamik dan barakah...Kurangkan ikutan budaya yang sia-sia macam main mercun dan bersuka-suka melepak dengan kawan di malam raya sampai ke pagi.... Lebih baik kita bergotong-royong bersama keluarga menyiapkan saki-baki persiapan yang ada.. Ataupun beriktikaf di masjid melaungkan takbir raya bersama-sama... Dan yang paling penting... Tunaikan lah Zakat Fitrah.... Wajib ditunaikan...

SHARE lah kepada kengkawan yang korang sayangi... :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785