Wednesday, November 30, 2011

Gosip Pasal Khairul Fahmi (Apek), Pasal artis, Pasal Semua Jenis Pasal.. Meh..Meh..

Dah lama tak bergosip kat blog Wacanaku nih... Dulu-dulu zaman awal-awal berblogging nie...banyak jugak bergosip... Kali nie nak start balik lah...ha ha ha. Tapi lain cara la sikit... Umur dah makin bertambah... Pengalaman hidup pun dah lebih dari dulu.... Ilmu pun sedang dipelajari... Maka timbul la cara nak bergosip baru nie...he he he...

Pasal Khairul Fahmi...Si Apek tu... Bla...bla...bla... Ok...dah. Habis.... Pasal Zubir dengan Hattan.... bla bla bla... Ok....dah habis... Nak ape lagi ek... emm..... Ok... Pasal blogger pulak... Blogger yang menyampah dan suka maki... bla bla bla... Ok...pun dah habis... Ape lagi ek....? 

Macam tu la kalau bergosip.... Kejap jer... Time panas-panas tu je sedap nak bergosip... Pastu hilang... sejuk dengan sendiri jer... Nak perhangatkan balik... Kekadang kite pulak yang kene balik kan... he he he. Macam contoh terbaru... Si penjaga gol Harimau Muda kita nie...Dari dulu sampai laa nie.. Adeeee je kisah gosip dia.... Dari kisah bertunang....kisah kekasih...hingga la yang terbaru... Aku pun tak pasti apa yang terbaru...hihihi..

Tapi kan.... Kenapa perlu bising-bising pasal hal peribadi dier ek? Kalau la korang yang kene....suka ker? Kata lah... korang nie suka korek hidung pastu jilat taik hidung sendiri... Pastu benda nie dihebohkan dalam media massa... Kata si mak jah nie suka buat gitu.. Sampai la terkenal seluruh Malaysia nie... Korang suka ke tak suka? Popular tapi kerana tabiat buruk.....Suka ke tak?

Aku kesian la pulak dekat Khairul Fahmi nie.... Dier dah terbang sana-sini nak save kan gol Malaysia....Benda tuuu jugak yang jadi bualan.... Pada hal kesan buruk dier tu ada bagi effect kat hang pa ker? Takde kan? Dalam agama pun ader citer... JANGAN AIBKAN ORANG LAIN

Benda buruk kalau boleh jangan disebarkan.... Sebarkan je la benda baik-baik... Jadikan tauladan.... Yang mana benda buruk tu...jangan disebarkan....kalau betul sekalipun...jadikan je sebagai teladan untuk hang pa masing-masing...jangan nak hangatkan lagi berita tu... 

Bagi aku....lifestyle setiap orang berbeza... Ada baik buruk dier...yang buruk..kita nasihatkan secara personal...bukan secara bergosip sana-sini... Yang baik kita jadikan tauladan buat semua... YANG BAIK KITA KONGSI-KONGSI... YANG BURUK KITA NASIHATKAN SECARA PERIBADI.... Baru la aman sentosa dan sihat sejahtera hendaknya.... 

Nak terima ke tak nasihat tu, terserah kat individu tu ler...Jangan nak paksa-paksa... HIDUP NI ADALAH PILIHAN....Jika itu yang dipilih...maka ke jalan itu la yang Allah bagi... KITA PILIH... KITA IKHTIAR...KITA BERTAWAKKAL... Sape setuju sila LIKE dan sebarkan...:)

Wednesday, November 23, 2011

Siapa Paling Kaya? Korang Ker..Mak Jah Kat Kampung Tu Ha...

Dalam dunia nie...siapa paling kaya? Ermm.....tak berapa kena soalan tu... Soalan yang lebih tepat... Korang rasa korang kaya ker? Mana kaya korang dengan pakcik makcik kat kampung tu.... Haaa.....Meh renung-renungkan dengan kartun di bawah nie....


Siapa setuju dengan kartun kat atas nie.... Sila la LIKE banyak-banyak.... Share lagi bagus... Sebab aku setuju dengan kartun nie.... Kekadang kita duk hina orang miskin kat kampung tu... Padahal aku rasa depa lagi kaya kot berbanding kebanyakan dari kita nie...

Macam aku... Aku ada loan jugak... Loan kete... Seb baik PTPTN dah habis bayar.... Kalau tak bertambah loan lagi.... Yang ada personal loan..... loan rumah lagi... hutang kredit kad lagi.... Tapi semua tu dah anggap macam kebiasaan kan... Semuanya sebab nak kejar status dan bergaya punyer pasal.... Keperluan? Sikit jer... Banyak yang nak nampak KAYA dan BERMEGAH-MEGAH jer..... 

Sebab tu banyak yang status hidupnya kaya.... Tapi tak tenang hidup dier.... Mungkin bercampur dengan keberkatan rezeki yang dicari.... Tapi kebanyakannya disebabkan hutang yang bertimbun.... Cuba tengok masyarakat kat kampung... Hidup di tanah sendiri... rumah macam biasa jer... Tak de la kaya...Cuma hidup dengan apa yang ada... 

Hutang? Kebanyakan takde la hutang sampai bepuluh ribu... kalau ade pun...hutang kat kedai kopi... Pagi-pagi minum teh O panas....Takdenyer kopi Starbuck nie... Sarapan pulut dengan ikan kering... Tengah hari makan nasi+ikan keli bakar (Ditangkap sendiri) + ulam-ulaman kat belakang rumah.... Hidup simple tapi bahagia.... :)

Korang pulak.... duk kejar kemewahan walaupun takde duit... Sebab kawan-kawan hidup bergaya di ibu kota... Maka korang pun nak jugak bergaya... Sumer pakaian nak branded... Mata pakai kontek lens warna-warni walaupun mata takde la rabun lagi... Makan sumer nak McD...KFC... Pizza Hut... Secret Recipe... Lagi-lagi student... datang kuliah dah sembur perfume berjenama separuh botol.. Minggu depan dah beli yang baru... Haih.... Kellaaaaassss Kau Maria!!

Hidup biarla bersederhana.... yang betul-betul kaya... biarla depa..Yang tak kaya yang nak suruh nampak kaya nie... Ni yang jadi masalahnyer... Pakai la pakaian yang termampu... hidup la dengan cara yang termampu... Jangan bebankan hidup dengan hutnag-hutang yang banyak... Kurangkan hutang... Kalau student yang buat loan tu... hargai la duit loan korang... Itu bukan duit korang... ITU DUIT KORANG BERHUTANG! Tolong la ingat... jangan membazir sana-sini...gunakan untuk keperluan sahaja... 

P/S: Jangan banyak hutang... nanti hidup tak berkat...

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Harimau Muda!! | Analisis Perlawanan Akhir Bola Sepak Sukan SEA 2011

Syabas dan tahniah buat pasukan negara kita kerana berjaya mempertahankan kejuaraan dalam sukan bola sepak di Sukan SEA 2011 dengan mengalahkan pasukan tuan rumah, Indonesia dengan sepakan penalti 5-4 selepas perlawanan berkesudahan seri 1-1. Sekali lagi lagu Negaraku berkumandang....TAHNIAH!!

Perlawanan akhir tahun ni cukup sengit... Sebagai permulaan analisis aku... Aku boleh katakan.... SYABAS ONG KIM SWEE!! Mungkin ramai yang tak perasan atau tidak tahu.... yang pasukan Harimau Muda yang diturunkan dalam perlawanan akhir nie bukan dibarisi skuad utama kita... Boleh dikatakan, coach kita memerah segala sel-sel otaknya untuk memikirkan strategi terbaik nak lawan Indonesia nie kerana ramai pemain utama mengalami kecederaan....

Kepincangan skuad kita langsung tidak kelihatan walaupun ditekan dan diserang bertubi-tubi oleh pasukan Indonesia... Pasukan Indonesia dibarisi skuad utama mereka.... Manakala skuad kita dibarisi hampir separuh dari skuad simpanan... Ini menunjukkan skuad bola sepak kita sudah cukup matang dan ada pelapis yang sangat boleh diharapkan...

Permainan dimulakan dengan Indonesia terus melancarkan serangan bertali arus.... Pada minit ke-5, mereka terus berjaya mendapatkan gol hasil dari sepakan sudut.... Gol itu tak patahkan semangat pasukan kita... Pasukan kita menunjukkan kematangan dan ketenangan dengan mengatur secara teratur dan bersahaja... Dan akhirnya...selepas mencuba dua tiga kali...akhirnya kita berjaya mendapatkan gol penyamaan hasil dari tandukan lemah Asrarudin....

Pada masa kedua... Pasukan kita banyak bertahan... Dan sememangnya inilah yang aku ramal di entri INI (link) .. Pemain Indonesia yang terkenal dengan skill individu yang tinggi cuba merobek benteng pertahanan kita tetapi pasukan kita tetap berdisiplin bertahan dan mengekang asakan Indonesia....

Perlawanan tamat dengan berkesudahan 1-1... Masuk je masa tambahan... sudah nampak pasukan kita sangat kepenatan akibat asakan Indonesia...hanya ada satu je cara yang mungkin sudah difikirkan Ong Kim Swee... bertahan hingga ke sepakan penalti.... Dan akhirnya pasukan kita berjaya bertahan.....Khairul Fahmi sangat cemerlang menepis segala cubaan dari Indonesia... Patut diberi pemain terbaik untuk perlawanan akhir nie...

Mungkin ramai yang kata...kalau la si Fakri Saarani tidak tamak...mesti pasukan kita dah menang awal... Tapi itu la bola sepak... tekanan dan pengalaman mungkin membataskan si Fakri Saarani.... Lagipun.. hanya dia saje yang available untuk game final nie.... Terpaksa la kot...hehehe

Apa-apa pun....TAHNIAH dan SYABAS untuk pasukan Harimau Muda..... Nice game! Buat pasukan Indonesia..... Semangat juang anda sangat tinggi dan perlawanan akhir ini sangat hebat dan menarik.... 

P/S: Rasanya Khairul Fahmi sekarang nie goalkeeper terbaik Asia Tenggara kot...

Monday, November 21, 2011

Malaysia dan Indonesia GAGAL dalam Sukan SEA !!


Sukan SEA dah nak melabuhkan tirainya... Dengan jumlah kutipan pingat sebagai perbezaan prestasi negara yang bertanding... Sudah pastilah Indonesia akan menjadi johan keseluruhan kejohanan sukan SEA tahun nie... Syabas diucapkan kepada negara tuan rumah nie...

Sepanjang kejohanan berlangsung... banyak benda dah berlaku.... Yang menang komfem balik dengan kegembiraan...yang kalah sudah pasti sukar nak melupakan detik-detik duka sepanjang di sana.... Mungkin kalah hanya perbezaan satu mata... mungkin kerana kesihatan mengganggu prestasi persembahan.... Banyak kemungkinannya....

Cuma.... aku agak terkilan dengan apa yang boleh disimpulkan dari kejohanan sukan besar di Asia Tenggara nie... Kesimpulan yang boleh aku buat... KITA GAGAL.... Bukan Malaysia....Tapi semua negara GAGAL.... Hmm.... apa yang gagal nyer... Indonesia dapat banyak emas.... Vietnam dan Thailand cemerlang macam biasa... Malaysia pun mencapai sasaran pingat.... Apa yang GAGAL nyer???


Ok....apa sebenarnya tujuan bersukan? Untuk apa sukan nie sebenarnya.... Cuba korang yang bace entri aku yang tak seberapa nie fikir sejenak.... Untuk apa sebenarnya sukan nie.... Mesti banyak yang fikir...untuk bagi badan sihat... Otak cergas...badan sihat... Yup.... tu salah satu tujuan bersukan... Tapi ada yang lagi penting....

Untuk mencipta nama di mata dunia? Waah...menarik idea tu... Tapi bagi aku itu bukan yang utama.... Ia cuma satu bonus bagi sesebuah negara yang mempunyai atlet yang hebat dan terbaik.... Bonus untuk memperkenalkan nama negara.... Tapi itu bukan tujuan yang utama.... APA YANG UTAMANYA?

Berbalik kepada sejarah...(boooooriiiiinggg) Hahaha..... boring tak boring... apa yang kita buat sekarang...sebenarnya banyak mengulangi sejarah... Kalau mengikut apa yang aku tau... pertandingan sukan nie untuk MERAPATKAN HUBUNGAN ANTARA NEGERI-NEGERI (atau negara) YANG BERTANDING... Itu tujuan kejohanan sukan diadakan... Menang kalah hanyalah bonus bagi yang betul-betul berbakat... Tapi bukan itu matlamat utama.... Matlamat utama...PERSAUDARAAN...

Kalau dilihat sukan SEA di Jakarta-Palembang nie.... Matlamat utama jauh tersasar.... Bukti.... Banyak page-page dalam Facebook memprovokasi Malaysia dan Indonesia... Bendera dibakar sebab kalah dalam sesuatu acara.... Atlet diprovok dan dipersenda secara melampau.... APA BENDA SEMUA NIE??? 


Yang paling sedih... kebanyakan kes berlaku antara Malaysia dengan Indonesia.... Padahal.... Kedua-dua negara nie serumpun.... Sejarah sudah membuktikan.... Indonesia dan Malaysia nie adalah satu bangsa atas satu nama.....BANGSA MELAYU. Tapi kenapa nak gaduh-gaduh sampai berpecah-belah? Nampak sangat taktik penjajah dulu berjaya sampai sekarang.... DIVIDE AND CONQUER!


Aku, seorang rakyat Malaysia yang sedar akan kepentingan kesatuan nie... Cuba nak menyedarkan semua yang membaca entri nie... Tak kire...Indonesia ker...Malaysia ker... Cuba fikir dan muhasabah diri.... ADAKAH FIKIRAN KORANG MASIH DIJAJAH??? Kalau asyik nak cari gaduh macam sekarang nie.... Maknanya korang masih ditakuk lama....masih dalam golongan orang yang masih dijajah!! 

Ingat.... dulu tidak wujud INDONESIA....dulu tidak wujud MALAYSIA..... Dulu hanya wujud satu negara yang besar dan hebat.... dikenali seluruh dunia di bawah satu kerajaan yang amat besar pengaruhnya....terkenal dengan ilmu pelayarannya yang hebat... Sehingga kerajaan Mesir datang ke negara tersebut mempelajari pelbagai ilmu... Sehingga dikenali dan disebut sampai ke negara China... Sehingga tertulis dalam rekod pelayaran bangsa Arab dahulu kala.... Sehingga tercatit dalam rekod sejarah Greek dan Rome... Negara itu terletak di KEPULAUAN NUSANTARA.... Sangat gah dan hebat di persada dunia.... BUKAN INDONESIA...BUKAN MALAYSIA... TAPI GABUNGAN KEDUA-DUA NEGARA INI... Namanya ialah......Hanya golongan yang mengkaji je tau...:)


P/S: Ala....bagi terus pun bukannya korang ambik tau kan.... Nak tau...carik sendiri!

Kalau rasa nak share, boleh ambik link dari page FB: WACANAKU

Malaysia vs Indonesia | Final Bola Sepak Sukan SEA 2011


Dup dap dup dap.... Malaysia sekali lagi akan berentap di perlawanan akhir dalam acara bola sepak di Sukan SEA... 2 tahun lepas... Kita telah berjaya memasuki ke perlawanan akhir dan memenanginya dengan penuh bergaya di bawah kendalian Datuk K. Rajagopal.. Kali ini pasukan kita akan berentap lagi... Kali ini di bawah kendalian Ong Kim Swee.. MALAYSIA VS INDONESIA

Tahun nie, kita lawan pasukan tuan rumah, Indonesia.... Dalam grouping....kita dah kalahkan pasukan Indon nie... 1-0. Tapi game tu berbeza dengan perlawanan akhir yang bakal berlangsung nie.... Kerana... ada beberapa sebab....

Game hari tu.... Indonesia tidak menurunkan barisan utamanya... Ada la beberapa pemain yang disimpan sebab pasukan depa dah komfem layak... Dan mungkin jugak...depa memandang rendah pasukan Harimau Muda kita nie.... So... game malam nie komfem depa akan menyenaraikan barisan yang utama... Ini akan mengubah sedikit sebanyak rentak perlawanan....

Yang keduanya... suasana perlawanan akhir tu sendiri.... Stadium komfem penuh dengan penyokong Indonesia... Dengar citer pulak penyokong Malaysia takleh nak masuk pun stadium Gelora Bung Karno tu walaupun ada tiket... Hmm... Komfem la depa conquer semua tempat duduk kan... memang bergelora la stadium tu nanti....

Apa-apa pun... aku yakin dengan pasukan Harimau Muda nie.... Walaupun jentera serangan dianggap agak tumpul...Tapi team kali nie sangat berdisiplin... Depa sangat jarang buat mistake pasal formasi permainan.... Maknanya depa ni well-trained dalam bab-bab formasi permainan dan jugak how to support dan defensive role....

Ramalan aku.... game kali nie... Malaysia menang 2-1.... Yang pastinya.... sengit dan menarik.... Malaysia akan banyak bertahan.... Kalau sempat serang pun... counter attack je... Harap Apek cemerlang la malam nie bersama barisan pemain pertahanan yang lain.... Korang la tunjang untuk kejayaan malam nie.... Ok guys... jangan lupa menyokong pasukan Harimau Muda malam nie... jam 8.00 malam!! 

P/S: Kalau menang malam nie.... Harap ada cuti esok...huhuhu

Silat Zaman Sekarang - Senang Jer Nak Dapat Emas...

Sukan SEA... Sape tau sukan SEA nie sukan untuk saper.. Haa.... Bagi yang tak tau... SEA tu singkatan bagi South East Asia.... So....sukan SEA hanya untuk area Asia Tenggara je la.... Bagi yang dah tau.... Korang duk diam-diam....he he he... 

Sukan SEA untuk tahun 2011 nie diadakan di Indonesia.... Lebih tepat lagi... Jakarta-Palembang. Tuan rumah bersama... Maka ramaila rakyat Indonesia menyokong sukan SEA nie dengan menghadiri ke setiap venue acara yang dijalankan sebab nak sokong pasukan negara depa.... Dan yang paling aku tak suka... Depa pi "psiko" pasukan negara kita... MALAYSIA...

Psiko tu perkara biasa la kan.... Setakat kene boo-boo tu...dah biasa sangat dah... Tapi yang lemah nyer... yang pi bakar bendera tu apa pasal? Takkan sampai ke tahap mencemar maruah negara.... Sukan je poooon.... Bukannya apa pon.. Hadoi... Tau la haritu kalah lawan bola... Tapi jangan la sampai nak bakar-bakar bendera... Kita kan sedara.... dunia nusantara... JANGAN LA TERIKUT-IKUT DENGAN TIPU DAYA PENJAJAH DULU KALA... Depa saja nak lagakan kita...

Semangat depa nak EMAS memang aku tak nafikan... Tapi kan... ada satu EMAS nie kalau aku la yang buat...tak rasa bangga langsung... Komfem la aku tak bangga.... Sebab dapat EMAS dengan bertaktik kan penakut... Sori to say la kan... Kalau ini la yang dikatakan berani... Aku tak tau nak cakap apa la.... Mungkin aku kene tuned balik definisi aku pasal BERANI.... Hang pa tengok la video nie....


Apa komen korang.... Aku bukannya kutuk Indonesia.... Depa ada baik dan buruk juger...sama cam kita... Cuma aku tak suka la cara pesilat dalam video nie.... Aku rasa rakyat Indonesia sendiri pun tak rasa bangga kot.... KAN???

P/S: Sukan untuk eratkan hubungan...bukannya merenggangkan hubungan.... SILA FAHAM.

Wednesday, November 16, 2011

Nafkah Batin Tu Seks Jer Ker?


Sebenarnya ada isu lain yang aku nak kupas... Tapi isu tu aku nak dapatkan penjelasan dari pakar dulu. Sambil tunggu penjelasan dari pakar-pakar.... Maka aku buat la dulu pasal nafkah batin yang selalu dibincangkan bagi orang yang dah berkahwin atau yang nak berkahwin nie... Apa tu nafkah batin? Seks? Tu je ker?

Ramai yang salah faham pasal nafkah batin nie... Mentang-mentang ler dengar perkataan BATIN nie.... Semua duk pikir pasal seks jer lagi-lagi lelaki.... Kalau ikut yang aku paham... benda tu SALAH! Nafkah batin nie ada banyak..... Berbalik kepada perkataan batin tu sendiri...Apa itu batin? 

Kalau semua nak relate kan batin tu dengan seks.... Takkan MAAF ZAHIR BATIN tu bermaksud maaf zahir dan seks? he he he...... Adakah anda baru perasan? Biasa la tu.... Banyak benda remeh-temeh tak dipandang.... Tapi sepatutnya boleh difikirkan bersama....

Batin nie lebih kepada perasaan..... Maknanya....nafkah batin nie... lebih kepada nafkah kepada isteri atau suami berkenaan perasaan.... Yess... Seks adalah salah satunyer....Bukan SATU-SATUNYER ok.... Contoh nafkah batin yang lain ialah KASIH SAYANG.... SENDA GURAU.... pun tergolong dalam nafkah batin...

DENGAR LUAHAN isteri atau suami pun termasuk....Apa-apa benda yang dimahukan pasangan berkenaan perasaan....Tu semua nafkah batin... Bagi yang sebelum nie duk pikir pasal seks je memanjang.... Sila tuned kan otak fikiran korang balik.... Perkara nie kecik jer... Tapi boleh memesongkan pemahaman kita dan boleh menjurus ke arah perceraian kerana tidak faham akan maksud sebenar nafkah batin tu sendiri.... Harap boleh membantu.... kalau ada salah silap...harap diperbetulkan.

P/S: Kalau nak share, boleh ambik link dari facebook Wacanaku

Thursday, November 10, 2011

Sperma Boleh Menghilangkan Stress Wanita


Oppsss....Oppsss.... Kepada yang masih tak kahwin atau di bawah umur... diminta baca entri nie sambil diperhati atau di bawah pemerhatian orang tua ok... Kepada yang sudah faham... Alhamdulillah... Entri nie untuk maklumat berkenaan bagaimana nak menghilangkan stress wanita....Dan salah satu sebab dan caranya.... ialah berkenaan dengan sperma.... Inilah petikan yang aku dapat:

"Tekanan adalah keadaan mental yang boleh mengganggu dan menurunkan kualiti hidup. Berbagai cara telah dilakukan untuk mengatasi tekanan. Sebuah kajian mendapat air mani lelaki juga boleh dijadikan ubat anti tekanan.

‘Air mani membuatkan wanita bahagia’. Itulah kesimpulan yang luar biasa dari sebuah penelitian yang membandingkan perasaan wanita yang menggunakan kondom saat berhubungan seks dengan yang tidak menggunakan.

Menurutnya, ternyata kehamilan yang tidak diingini atau penyakit seksual yang menular akan lebih besar kesannyanya daripada mengimbangi kesan psikologi yang menguntungkan dari air mani. Dalam penelitian ini, pasukannya membahagi 293 wanita dalam beberapa kategori.

Kajian menjurus kepada berapa kerap pasangan mereka memakai kondom dan tahap kebahagiaan dinilai dengan menggunakan alat Beck Depression Inventory. Peserta dengan skor rendah adalah yang paling bahagia dan skor lebih dari 17 dianggap cukup tertekan.

Hasilnya, wanita dengan pasangan yang tidak pernah menggunakan kondom mendapat keputusan rata-rata 8, wanita dengan pasangan yang kadang-kadang menggunakan kondom mendapat keputusan 10.5, yang selalu menggunakan kondom 11.5 dan wanita yang tidak pernah membuat perhubungan seks mendapat keputusan 13.5. Dan menurut hasil penelitian yang telah diterbitkan dalam jurnal Archives of Sexual Behavior ini, gejala kemurungan dan usaha bunuh diri sering terjadi pada wanita yang menggunakan kondom secara teratur dibandingkan dengan yang tidak.

Hasil penelitian yang akan menimbulkan kontroversi ini menunjukkan bahawa wanita yang secara langsung terkena air mani akan lebih jarang merasa tertekan atau kemurungan. Pengkaji merasakan hal ini kerana adanya perubahan perasaan wanita akibat hormon dalam air mani yang diserap melalui vagina. Hal ini tidak terlalu mengejutkan, kerana air mani mengandungi beberapa hormon yang mengubah perasaan seperti testosteron, estrogen, hormon perangsang folikel, hormon luteinizing, prolaktin dan beberapa prostaglandin yang berbeza."

Ok... bagi yang BELUM KAHWIN... Jangan nak fikir akan cara nie nak hilangkan stress... Banyak lagi cara nak hilangkan stress... Ini cuma salah satu caranya... Jangan nak gatal-gatal buat alasan sebab info nie korang nak berzina pulak!!

P/S: Entri nie jugak cuma nak kongsi akan info kesihatan yer...bukannya nak berlucah atau nak dapatkan traffic hangat ajer... Blog Wacanaku tak maen publisiti macam tu okay...:)

Tuesday, November 8, 2011

Haji Tak Sah? Tak Dapat Haji Mabrur?

Sebelum aku start nak melalut... aku nak ucapkan Selamat hari Raya Haji kepada seluruh pembaca entri nie terutama kepada yang bergama Islam.... Semoga mendapat keberkatan.... Pada hari raya haji nie...banyak la lembu ditumbangkan la kan.... Walaupun lembu dah makin mahal...tapi ramai jugak yang mampu menumbangkan sekor lembu.... Alhamdulillah.... Tapi....kat sini aku nak citer pasal Haji... Ramai orang kita sekarang dikatakan tak dapat Haji Mabrur...iaitu haji yang sempurna... Kenapa ek?

Ok.....sebelum tu....aku bagitau dulu rukun haji..... Rukun haji nie ada ENAM PERKARA... 
  1. Niat ihram mengerjakan haji
  2. Wukuf di Arafah
  3. Tawaf di Kaabah
  4. Sa'ie di antara Bukit Safa dan Marwah
  5. Bergunting atau bercukur rambut
  6. Tertib mengerjakan rukun haji
FIrst sekali...niat nak kerjakan haji... Bukan nak pi jalan-jalan yer... Niat dah kene betul dah... Bukan nak menunjuk-nunjuk...bukan nak tunjuk baik dak... Niat ikhlas nak sempurnakan rukun Islam... Ok... pastu Wukuf... Wukuf di padang Arafah nie masanya jugak bukan suka-suka hati... kene buat masa antara zohor hari 9 Zulhijjah ( Sabtu, 5 Nov 2011) hingga sejurus sebelum fajar 10 Zulhijjah (Ahad). 

Tawaf pulak ada banyak jenis...Ada enam kalau tak silap... Apa dia? Haa....korang cari ler.... Ada cara masing-masing.... Kemudian kene Sa'ie antara bukit Safa dan Marwah... Sa'ie nie korang kene travel dengan berjalan kaki dari Bukit Safa ke Bukit Marwah dan patah balik sebanyak 7 kali.... Jaraknyer takde la jauh sangat kot bagi yang suka pusing shopping mall One Utama atau Midvalley dari pagi sampai malam.... No hal laa... he he he..
Bercukur.... Kalau tak silap...gunting sikit pun dah memadai...Tapi bila dah kene gunting sikit tu....sopek la jadinye kan.... Maka botak kan je la...Apa susah... Jadi... agak pelik bagi sesape yang buat haji tapi rambut nyer masih kemas dan elok macam sedia kala....

Selain rukun-rukun di atas.... ada lagi yang kene buat.... Seperti bermalam di Muzdalifah dan di Mina... Melontar tiga jamrah... Semuanya akan dilakukan dengan penuh rasa keinsafan dan mesti tau maksud sebenar di sebalik perbuatan tu... Bukan buat ikut suruh tapi buta info kenapa dan pasai apa kene buat semua tu.... Contohnya melontar tiga jamrah.... apa simbolik di sebalik ibadat tu... Sa'ie... apa simboliknya... kene ambik tau yer...

Ni orang kata....bagi sesape yang dapat haji mabrur... AKAN ADA PERUBAHAN PADA DIRINYA... dari pemarah akan jadi penyabar.... dari boros kepada pandai berjimat cermat.... Dari BERSOSIAL KEPADA MUKMIN SEJATI.... Dari TAK TUTUP AURAT KEPADA TUTUP AURAT... Akan ada perubahan positif yang akan berlaku pada dirinya... 

Sebab apa? Sebab segala ibadat yang dilakukan di Tanah Suci tu.... Tujuan utamanya...untuk MENGHAPUSKAN DOSA dan MEMBENTUK DIRI SUPAYA BERIMAN KEPADA ALLAH.... Jadi....amatlah pelik kalau seseorang tu selesai je buat haji...tapi masih di takuk lama... Aku rasa korang pun boleh tau kot... sape yang dapat haji mabrur dan sape yang tak... kan? Hanya Allah saje yang benar-benar tau akan niat sebenar seluruh hamba-Nya... :)

P/S: Kalau balik haji pastu bukak aurat balik... dedah sana dedah sini...perangai cam setan balik... tak tau nak habaq apa lagi laa......hehehe

Thursday, November 3, 2011

Anda Ditipu!! Kisah E-mail Scam

Keje aku pada awal pagi sebelum buat keje lain....cek email... Biasa la sebagai pekerja ni kan... Sumer benda shoot guna email je sekarang.. Meeting.... Berita terkini...info masa kini....sumer guna email.. Tapi yang aku tak tahannyer....menyampah campur meluat wek-wek.. Email scam! Sekarang dah makin berlambak-lambak.... Nak tau camner contoh email scam nie.....Ni ler contohnyer....

Contoh email scam

Haaaa....ada yang kata gini....
"I'm from Nigeria, need friends from Malaysia to guide me because I don't know nothing about Malaysia. I have lots of money to give whoever wants to be my friends.....bla...bla...bla...."

Sape yang percaya yang nie....memang naif la kan.. Ada yang pasal menang duit sejuta....ada jugak pasal rakyat Malaysia yang dah lama tak balik Malaysia.... Haih... aku terfikir jugak la.... Sape la yang akan terkene penipuan yang nyata dan terang lagi bersuluh di bawah lampu neon atau pendaflour nih.... Dan realitinya...manusia nie tak sama.....ADA YANG TERTIPU!

Dulu-dulu aku pun hampir tertipu.... pasal menang duit sejuta pounds sterling dari bank ape tah.... Tapi nasib baik aku check direct ke bank tu....siap hantar emel lagi...Dan dia reply yang yang tu email scam....Tipu-tipu ajer.... Masa tu aku belajar kat U lagi kot.... 

Ni kisah member aku memang kene tipu sampai siap jumpa lagi...Nama dia Dollah (bukan nama sebenar)... Bukan Dollah Hapak yer.... Nie Dollah Wangi.. Dia dapat emel pasal seorang foreigner nak cari business partner nak bukak stesen minyak.... Maka dia reply la emel tu tanda berminat.... Dalam dekat dua minggu kot duk berbincang guna emel.... Sekali depa ajak jumpa dekat KL...

Kawan aku nie pun pegi la jumpa dengan sebatang kerenyer... (sekangkang kera la tu) Dalam emel tu...si foreigner tu perkenalkan diri sebagai Mat Salleh..(Guna nama omputeh kot..Nama Brat Pitt barangkali) Tapi yang member aku jumpa nie adalah si Negro-negro nigger...Besao-besao badannyer... Kecut perut beb...haha

Tapi dia buat rilek jer...ajak la semeja...nasib baik bukan sebilik kan.... Maka disuruhnya jadi delivery person. Disediakan satu beg bimbit hitam untuk dihantar ke sebuah rumah area KL...Si Dollah dah rasa something wrong dah tu... Maka ditolak permintaan tu dengan cara baik.... Dia tak gelabah lagi.. Cuma berpeluh-peluh je kot... huhuhu

Lepas negro tu cuba pujuk rayu selama dua jam....Dollah pun berkeras tak nak... Maka dilepaskan la si Dollah tu.... Terselamat la dier... Aku tanya balik la kan...agak-agak ape benda dalam beg tangan tu? Agak-agak korang ape benda ek? 

INGAT..... Sekarang banyak kes seludup dadah...duit palsu dan sebagainya dengan guna orang ketiga... Orang ketiga tu adalah mangsa scam seperti kamu nie! HATI-HATI yer.... Ramai dah kot rakyat Malaysia kene tangkap dekat airport kerana dituduh cuba menyeludup dadah.... Padahal mungkin hanya cuba tolong future partner macam citer kat atas..... JANGAN KITA DITIPU KERANA SINDIKET HARAM CENGGINI...

So, langkah keselamatannya.....JANGAN DILAYAN EMAIL SCAM macam nie....delete jer.... kekadang depa hantar attachment sekali...dan attachment tu kalau dibukak...terus hang komputer korang...sebab tu adalah file VIRUS! Sebar-sebarkanla entri aku yang nie...semoga kita tidak ditipu....

P/S: Dalam 15 email baru dalam inbox...8 email scam....haih...jenuh nak delete...

Wednesday, November 2, 2011

Bagusnya Zizan Raja Lawak

Siape tak kenal dengan artis pelawak terkenal tanah air sekarang nie...Zizan Raja Lawak. Sekarang nie boleh kate...dia la paling femes kot kalau bab-bab melawak nie selain Johan... Apa yang bagusnya pasal si Zizan nie? Pasal melawak dier ker? Pasal boleh shuffle ker? Haa...meh nak citer ...


Aku dapat link nie pun dari kawan aku juger... Kisahnya pasal Zizan nak bukak Pusat karaoke... Tapi sebelum membuka karaoke tu...Dia buat keputusan nak tanya ahli ulamak dulu pasal hukum hakam pembukaan karaoke tu.... Ini ler video link nyer...


Dah tengok? Ke tak nak bukak langsung sebab video pakai kopiah tu? Adehh.... Takkan tengok orang pakai kopiah pun dah rasa panas membara dalam jiwa kot...he he he.. Kepada yang tak nak bukak dan tengok sampai habis... Korang takkan dapat citer penuh apa kebaikan si Zizan tu... :)

Itu ler bagusnya Zizan.... Aku puji sikap dier.... Jarang ada artis tanya ustaz dulu akan bersih ke tak rezeki yang depa akan dapat kalau nak bukak apa-apa perniagaan.... Dan yang paling pentingnya.. dia bukan sekadar bertanya...Tapi ambik saranan ustaz tu bukak perniagaan......Perniagaan apa? Tengok ler video tu....he he he... Kenapa ditanya soalan tu dekat ustaz tu? haa.... Mungkin sebab dia lebih selesa bercakap dialek Terengganu kot....Jadi..tak perlu jadi isu lain ok...

Itu ler sikap yang patut ada pada semua golongan...bukan setakat artis jer.....semua golongan... Engineer ker... Ahli politik ker... artis ker.... Oleh sebab jahil akan agama...maka bertanya la dulu kepada orang yang lebih tahu pasal agama... Baru la selamat dunia dan akhirat kita kan..... Kepada Zizan.... semoga hidup anda disinari cahaya Islam dan diberikan hidayah-Nya....:)

P/S: Ni pun gosip gak...Tapi takde la pulak dalam Melodi atau rancangan gosip kan? Kenapa yer...he he he..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785