Friday, February 23, 2018

Bisnes dan Agama | Perbandingan

Dalam bisnes, kena usaha, kena belajar, dan kena istiqamah, baru berjaya. Dalam agama pun sama kan? Tapi ramai yang tak sedar... Ramai yang tak sanggup nak buat demi agama, tapi sanggup untuk bisnesnya. Nak tengok perbandingan secara kasar? 

Dalam bisnes, kita sanggup menghabiskan duit untuk belajar di seminar, di kursus, nak belajar demi mengejar kekayaan katanya. Tapi kenapa kita ramai yang tak sanggup nak "bayar" nak hadir ke kursus atau seminar, atau usrah agama? Bukan ke agama lebih penting? Kuliah free pun tak nak datang kan? 

Dalam bisnes, orang kita sanggup bersengkang mata sampai 2.00 - 3.00 pagi untuk mengembangkan networking, berbincang untuk strategi bisnes dengan partner... Tak cukup tidur demi bisnes. Tapi kenapa ramai yang tak sanggup bersengkang mata nak hadap Ilahi pada waktu 2.00-3.00 pagi untuk bertahajjud? 

Dalam bisnes, ramai di kalangan kita sanggup menghabiskan berpuluh ribu untuk marketing. Sanggup keluarkan sampai RM50,000 semata-mata nak "branding" kan bisnes kita. Tapi kenapa ramai tak sanggup nak keluarkan RM50,000 untuk bersedekah dan berwakaf? RM50 pun dah gigil tangan kan...

Dalam bisnes, ramai yang sanggup ke sana ke mari untuk mengejar ilmu bisnes. Sifu A dan Sifu B, sanggup turun dari utara ke KL semata-mata nak belajar ilmu bisnes. Tapi kenapa ramai yang tak sanggup nak turun dari utara ke KL semata-mata mencari ilmu agama? Surau depan rumah pun berat kaki nak melangkah kan? 

Dalam bisnes, diajar supaya berfikiran positif. kekalkan momentum positif demi mengejar kejayaan dalam bisnes. Berlaku halangan, masih boleh berdiri.. Kuatkan semangat, cekalkan semangat. Tapi kenapa ramai yang tak boleh berfikiran positif untuk agama? Nak solat 5 waktu pun malas. Mana fikiran positif anda??? kalau berfikiran positif dalam agama, solat di bawah tangga pun sanggup, halangan kecil demi menegakkan agama. Kan?

Dalam bisnes dan agama.. mana lebih penting dalam hidup kita? Memang betul kita perlukan kewangan yang bagus untuk hidup dengan zaman yang penuh mencabar dari segi ekonomi, tapi jangan kita tinggalkan agama kerana dunia. Dunia semakin lari jika dikejar. Semakin banyak yang kita dapat, semakin banyak yang kita nak. 

Sekadar coretan untuk kesedaran kita bersama. Jangan kita hanyut mengejar kekayaan seperti si Qarun. daripada seorang yang beriman, menjadi seorang yang dilaknat Allah kerana mengejar kekayaan. 

Thursday, February 8, 2018

Sekali Post Iklan, Terus Viral ke 30 Laman Sosial !

Nak viralkan bisnes anda? Nak suruh orang kenal produk anda? Dah habis banyak duit untuk guna FB Ads tapi hasil tak memberangsangkan? Kami ada cara alternatif yang anda MESTI SUKA.

Sekali sahaja post iklan, sekali je tulis iklan.. Bila post, terus dihantar dan diviralkan ke 30 laman sosial tanpa anda pergi secara manual ke setiap laman sosial tersebut! Mahu? Berminat? 

Boleh hantarkan wasap ke nombor saya, saya akan berikan cara-caranya.

011-1697 4697 (Ahsan Viralniaga)

Atau guna link di bawah :


APA KELEBIHAN?

- Tak perlu masuk ke laman sosial secara manual satu-satu untuk post iklan anda
- Boleh autopost tapi bukan secara SPAM
- Boleh set jadual mengikut kesukaan anda
- Kedai online anda sendiri, bukan menumpang macam di LAZADA atau SHOPEE
- Tak perlu tahu details pasal coding website, senang dan simple sahaja.
- Boleh buat side income sambil marketkan produk anda!

DAN YANG PALING PENTING
- Training PERCUMA!!! 

SYARAT:
- Ada Telegram (Kalau takde, install je la, free je kan)

Di bawah adalah video penerangan bagaimana viralniaga berfungsi secara asasnya. Detail hanya akan diberikan apabila anda sudah join kami... :)


Bagaimana Menggunakan Telegram Viralniaga



Bagaimana viralniaga berfungsi



JOM VIRALKAN BISNES ANDA!!

Tuesday, February 6, 2018

Apa itu EIS | EIS Di Malaysia

Untuk tahun 2018, mula diperkenalkan dengan EIS. Apa itu EIS? Kenapa diperkenalkan dan apa tujuan dan faedah kepada pekerja? Baik... Dalam blog nie, akan diternagkan apakah sebenarnya EIS itu.

EIS bermaksud Employment Insurance Scheme atau Skim Insuran Pekerja. Satu skim kewangan yang diuruskan oleh Social Security Organisation (SOCSO). Skim ini diwujudkan untuk membantu pekerja yang diberhentikan supaya mereka dapat bantuan kewangan untuk kehidupan mereka sehingga 6 bulan.

Skim ini lebih kurang sama dengan Employees Provident Fund (EPF) di mana segala sumbangan akan dikumpulkan dalam dana terkumpul dan akan dilaburkan.

EIS bukan sahaja untuk pekerja yang diberhentikan tetapi juga untuk pekerja yang berhenti atas dasar diugut, dipaksa atau kerana gangguan seksual dan emosi.


BAGAIMANA EIS DIKIRA?

Potongan bagi EIS ada dua iaitu potongan majikan dan potongan pekerja, sama macam EPF. Kadar potongan ialah 0.2% dari majikan dan 0.2% dari gaji pekerja. Jumlah EIS bagi setiap pekerja ialah 0.4%.

Bukan semua boleh menuntut EIS nie. Ada syaratnya jugak. Pekerja yang tamat kontrak, dipecat kerana masalah disiplin, pencen, pasangan pekerja yang meninggal... itu semua tidak termaktub dalam EIS.

Minimum gaji yang akan dipotong EIS ialah RM300 sebulan.. Dan maksimum gaji ialah RM4000 sebulan. Sekiranya gaji anda melebihi RM4000 sebulan, EIS tetap akan memotong hanya dengan kadar RM4000 sebulan iaitu jumlah potongan 0.4% nya ialah RM16 sebulan. Yang ini berbeza sedikit dengan EPF.

EIS bermula pada 2018 tetapi hanya boleh digunakan bagi pekerja yang diberhentikan pada 2019 dan ke depan. Jadi, jangan kena pecat dalam tahun 2018!

EIS bukan sahaja membantu dari segi kewangan tetapi juga dari segi latihan, pelbagai jenis elaun dan bantuan pencarian kerja baru. EIS boleh membantu meringkankan beban bagi yang kurang mampu tetapi tidak dapat menampung beban bagi pekerja yang bergaji tinggi kerana kiraan EIS hanya pada RM4000 sebulan. Elaun dan bantuan dari EIS tidak akan cukup untuk menampung beban mereka yang bergaji besar ini.

jika dlihat secara kasar, ada baiknya EIS diperkenalkan kerana peratusan pekerja swasta di Malaysia yang diberhentikan semakin tinggi.