Saturday, April 7, 2018

Hikayat Kedai Kopi - NAK PILIH CALON MANA? | PRU-14


Di satu kedai kopi di hujung kampung, maka tersebut la al kisah.... Al kisah sang buana sedang beceloteh hal Pilihanraya Malaysia yang ke-14. Selepas pembubaran parlimen... Maka rancaknya rakyat marhaen jadikan topik nak lepak lama-lama di kedai kopi... 

A: Ko sokong yg mana? 

B: Aku sokong orang, bukan parti.
A: Kalau parti cakduncak pilih calon rajin dan beriman, ko pangkah cakduncak ke? Tak pilih parti dumpissdum? 

B: ya.
A: Mana boleh macam tu.. Pilih la parti.. Parti yg memerintah negara nanti. Pilih calon gitu, kalau calon ko parti kalah, xde guna. 

B: Kalau mcm tu, parti menang tu tak jalankan kerja yg baik dari awal la.
A: Hah? 

B: Setiap gerak kerja sudah pasti ada strategi, ada pemilihan calon internal. Kalau awal-awal parti tu pilih calon malas, kerja bermusim, tak beriman, maknanya awal-awal dah salah gerak kerjanya. Kenapa aku nak pilih satu parti yang dah tak boleh bezakan calon bermutu dengan calon goyang kaki tunggu duit masuk je?
A: Ok, katelah calon yg ko pilih tu, parti dia tak menang. Semua tak jadi bro! 

B: Biar dia menang di DUN, atau PARLIMEN, tp partinya kalah pun takpe. Sebab dia yg akan mewakili kawasan kita, mewakili SUARA KITA di mesyuarat DUN, mesyuarat PARLIMEN. Dia yg memperjuangkan hak kita di sini. Kita nak tengok dia bekerja, bukan tunggu suap je.
A: No money no talk bro

B: Itu yg salah. Calon tu sepatutnya bukan harap duit bro. Dia dipilih oleh kita, maknanya dia memegang MANDAT dari kita. Dia perlu berusaha untuk memberikan sebaik mungkin kepada kita. Dia hanyalah WAKIL RAKYAT. bukan wakil pemungut hasil.
A: Pelik betul la ko nie

B: Apa yg pelik, itu teras demokrasi. Yang peliknya ko. Demokrasi adalah satu sistem yg memberikan KUASA kepada RAKYAT utk memilih. Dan kita mestilah pilih yang betul-betul bekerja untuk kebajikan kita.
A: Jadi nak pilih sape? 

B: Pilih calon yg berwibawa. Parti mana pun menang, kalau calon gred A yg masuk ke dalam kabinet, maka A la kerja dia. Kalau pilih yang kaki suap, kaki dangdut, kaki gaduh, kaki sembang, makan kaki la ko kena penyepak dia secara tak sedar. Nak tunggu lima tahun lagi, lama bro. Ubah mindset kita, pilih yg sanggup bekerja untuk RAKYAT.
A: macam mana nak tau? 

B: Kalau jenis nak PRU baru turun padang, tak payah pilih la. Kalau jenis nak dapatkan bantuan, kena bagi pengeras, tak payah la. Kalau jenis sombong ajak rumah minum kopi kat kedai tepi jalan pun tak nak, low class katanya, tak payah la. Pilih yang beriman dan beramal soleh bagi yg islam. Pilih yg komited bekerja dan humble bagi non muslim.
A: Mana ada yg betul-betul beriman sekarang bro jadi calon... 

B: Kalau takde, ADAKAN. Kalau tak wujud juga, cari yg rajin bekerja, integriti yg tinggi, dan tak banyak songeh. Orangnya humble, tak rasa RAJA sangat bila dah jadi YB.
A: Ermmm.... 


B: Yg membuat keputusan dalam kabinet, dalam dewan, bukan parti, tapi individu dalam dewan tu. Memang ada kaitan 2/3 keputusan ada kebergantungan rapat dengan parti majoriti, tapi sekurang-kurangnya, keputusan yg dibuat tidaklah bodoh dan tak masuk akal. Idea yang dilontarkan bernas dan diterima pakai, jika calon itu bijak, bertoleransi, berintegriti, ikhlas bekerja untuk RAKYAT. Bila semua idea bernas je dlm dewan, kita pun dapat kesenangan. Kalau idea yg caca marba sahaja dlm dewan, kita yg sakit hati. Sapa suruh pilih? Done sembang kopi ala orang eropah.

P/S: Share jika setuju... Komen jika ada idea lain.. :)

Wednesday, March 14, 2018

Video LIVE : Antara Strategi Pemasaran dan Kebodohan

Trending mengupload video live di facebook semakin menjadi-jadi. Semua nak buat video LIVE. Dari usahawan, hinggalah artis. Dari budak sekolah hinggalah pakcik makcik. Semua nak video LIVE. Zaman tiada garisan sempadan sudah mula tiada bantahan. Semua tentang anda, akan dipaparkan di laman sosial!

Bagi usahawan, ramai sifu-sifu memberikan maklumat yang cara video LIVE adalah satu strategi pemasaran yang popular dan berjaya pada masa ini. Maka ramailah mengupload video LIVE. Ada yang buat tutorial make-up.. Ada yang mengupload pasal contest produk... Ada yang saja buat tawaran istimewa melalui video live tersebut.

Ada juga yang cuba mempopularkan diri. Ada yang buat review makan-makan... Ada yang buat review tempat jalan-jalan... Ada juga yang nak tunjuk bakat terpendam. Nyanyi sana nyanyi sini... 

Tapi trending video LIVE nie diburukkan dan dibusukkan oleh satu jenis kaum yang terikut-ikut dengan pemasaran tak elok. Bad marketing. Sanggup memperbodohkan diri, sanggup merendahkan martabat diri... Sanggup menonjolkan aset demi populariti. Apekah?

Kemudahan laman sosial banyak kegunaan positif. Tapi banyak juga kegunaan negatif. Salah satunya yang nie lah. Menabur dosa percuma dengan hanya duduk depan kamera dan upload video LIVE. Ada juga cuba jadi "pakar" atau "Doktor" dengan memberi hujah ke laut dan penerangan "sila mereput" yang tak masuk akal atau langsung tidak kena. Nak nasihat tentang penjagaan anak sebagai contoh, tapi si penasihat tu takde anak, masih bujang, nak tukar pampers bila anak berak pun tak pasti pandai ke tak. 

Ada yang nak jadi ustazah, tapi pakaian pun tak tutup aurat. Tutup pun macam balut nangka gitu.. Baca al fatihah pun tak tahu mana Qaf mana kaf. Hentam semberono macam dia ingat agama ni buat main-main. Pakai tudung pun jenis yang zuk zuk gitu.. ehh! 

Ada juga yang nak viral. Orang menari, dia pun nak menari. Ala panama gitu. Eh cepat pulak ko ikut kan benda macam nie. Masa viral budak 6 tahun boleh hafaz Quran, takde pulak nak video live baca Quran. Ohok ohok... Pakcik batuk la.. Kannn. 

Ada yang makan-makan... Tapi tak baca bismillah. Nampak pelahap. nampak tak senonoh. Eh takpelah.. Aku popular kot! Haa...lantak kau la labu! Popular tapi keji buat apa. Takde maknanye luar jahat dalam baik. Dari hati mencerminkan luaran yer. Kalau luaran perangai cam hantu, hati nauzubillah. 

Ramai yang tak faham tentang "Rezeki yang berkat". Kena tanya dulu, kena faham dulu. Apa itu berkat? Apa itu rezeki? Fahamkan dan hadamkan. nak faham macam mana? Tengok video live ceramah agama masjid-masjid.. Haa..baru ok nak tengok video live. 

Nak buat video LIVE takde masalah. Kalau video yang penuh nasihat, video untuk pemasaran, tanpa melanggar batas-batas agama... Ok je. Buat lawak pun ok. Jangan melampau sudah. Jangan mengejar kebodohan kerana dunia. Baik kejar kebaikan sambil kejar dunia... kan bagus. 

Tuesday, February 27, 2018

Pelancaran Tudung di Zouk | Hakikat Usahawan Makin Berani

Pada tahun 2018, bulan Februari, ditularkan dengan majlis pelancaran tudung di kelab malam Zouk. Ok, baca baik-baik, perlancaran TUDUNG di KELAB MALAM ZOUK. Ini menunjukkan hakikat usahawan makin berani dalam marketing produk walaupun semasa perlancaran.

BERANI? Ya. KERAS HATI? Ya, betul. BERJAYA? Dari definisi marketing, YA, berjaya. Maka bersorak gegar gempitalah pengikut usahawan yang sealiran tadi. Mengira duit dalam akaun kecing-kecing sebab dah berjaya memviralkan penjualan tudung hanya dengan perlancaran sahaja.

Wow.... hebat kan? Ya, hebat. Jika dia bukan muslim. Kalau seorang muslim, dia sangat jahil.

Berani kan? Ya. Berani. Tapi dia menelanjangkan diri dia sendiri.

Keras hati? Ya. Memang keras hati. Membuka aib keimanan rohani, menampakkan kegelapan di dalam hati.

Berjaya? Ya. Berjaya menularkan produk terbarunya. Tapi GAGAL dalam persepsi BERBISNES MENGIKUT SUNNAH.

Ok, kupasan ini tidak akan viral. Please... jangan menaruh harapan. Aku sudah masak dengan perangai orang kita. Apa perangai orang kita? perangai orang kita, PERKARA BAIK JANGAN DITULAR, PERKARA BURUK WAAAAJIB DITULAR.

Kita tengok satu-satu... tudung. Tudung jenis apa yang dilancarkan tu? Tudung kepala wanita yang menutup aurat rambut di kepala seorang wanita. Bukan tudung botol arak, atau tudung saji makanan di bar. Tapi tudung yang diinovasikan hasil dari seruan agama, menutup aurat.

Di mana dilancarkan? Di sebuah kelab malam bernama Zouk. Bukan kelab rukun tetangga, bukan kelab usahawanita berjaya, bukan juga kelab ustazah paling viral... Tapi kelab malam yang memang dicipta untuk menjadi geng syaitan yang direjam, tempat hidangan air kencing syaitan, tempat maksiat yang diHARAMkan bagi seluruh muslim, menjejakkan kaki ke dalamnya.

Kenapa sepatutnya tak boleh jejak pun dalam tu? Sebab ia melibatkan segala aktiviti arak, tempat maksiat, tempat segala benih kejahilan dan kejahatan terhasil. Sila jauhkan diri. Jangan terikut-ikut dengan MARKETING ZOUK itu.

Persoalan dari sudut rakan seagama buat anda. Kenapa pilih di sana? Jika hati kita sendiri berpaut pada agama, nak sebut kelab tu pun malas. Tapi kenapa terdetik nak dibuat di sana? Adakah kerana dibutakan dengan kaedah BAD INFLUENCE MARKETING, yang selalu memberikan hasil yang lumayan?  Atau sudah terbiasa ke sana? Opss..... 

Dari dulu sampai sekarang aku selalu duk tekankan. TUDUNG BUKAN SEKADAR FESYEN, TAPI SERUAN AGAMA. Sama macam yang lain-lain, kenapa makan daging yang disembelih... kerana seruan agama. Kenapa agama menyeru makan daging yang disembelih sahaja? Saintis sudah bersetuju daging yang disembelih lebih bersih untuk dimakan.

Bab tudung? Tutup aurat? Ia bukan fesyen semata-mata fesyen... Tapi seruan agama. Pengikut agama yang baik, dia mengikut seruan dalam segenap segi. Bukannya ikut separuh-separuh. Disebabkan tudung menjadi trending, nak ikut pakai tudung,  tapi bab menjauhi tempat yang dilarang, menjaga adab sopan seorang wanita... 

Islam bukan membelakangkan golongan wanita, tetapi MEMULIAKAN. Kalau sipulan tu nak lancarkan produk ubat gegat di kelab malam tu, ok, aku tak kisah. Sekarang nie dia lancarkan satu produk yang sinonim dengan seruan agama Islam, di tempat yang dilarang oleh Islam. 

Sayang seribu kali sayang, dari tidak bertudung, sudah bertudung. Alhamdulillah. Lepas tu menjadi usahawan tudung... Alhamdulillah. Makin ramai yang bertudung, menjadikan dirinya sebagai inspirasi. Aku harap ini cuma satu kesilapan dari kegelapan hati buat seketika sahaja. Semoga dikembalikan hidayah dan cahaya nur iman di dalam hatinya.